top of page

Groei Afrika neemt weer toe


De groei in Afrika ten zuiden van de Sahara stijgt van 4,7% vorig jaar naar 5,2%. Investeringen in grondstoffen en infrastructuur maar ook een stevige gezinsconsumptie stimuleren de bedrijvigheid in de regio. Dat meldt de Wereldbank in Africa’s Pulse, een nieuw rapport over de economische vooruitzichten van Afrika dat twee keer per jaar verschijnt.

Vooral in landen als Sierra Leone, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië en Rwanda groeit de economie snel. Een aantal Afrikaanse landen behoort tot de snelst groeiende economieën in de wereld. Volgens Makhtar Diop, vice-president bij de Wereldbank en verantwoordelijk voor de regio Afrika, ligt een gezond macro-economisch beleid daaraan ten grondslag. Maar de rest van de wereld krijgt ook steeds meer oog voor Afrika als een continent met veel kansen op het gebied van handel, investeringen, toerisme en wetenschap en technologie.

De hoeveelheid kapitaal dat naar Afrika stroomt blijft flink groeien. In 2013 had het een omvang van 5,3% van het regionale bbp, significant boven de 3,9% die ontwikkelingslanden gemiddeld ontvangen. Netto groeide de investeringsstroom (FDI) naar Afrika met 16 procent tot 43 miljard dollar in 2013. Dit werd vooral in nieuwe olie- en gasprojecten in landen als Angola, Mozambique en Tanzania gestoken.

De hoeveelheid geld dat Afrikaanse gastarbeiders van buiten de regio naar huis sturen, de zogeheten ‘remittances’ nam vorig jaar met 6,2% toe tot 32 miljard dollar. Daarmee werd het record van 30 miljard uit 2011 overtroffen. Deze geldstromen geven, samen met lagere voedselprijzen, een impuls aan de koopkracht en bijgevolg aan de gezinsbestedingen. De gemiddelde inflatie in Afrika kwam vorig jaar uit op 6,3 procent, tegen 10,7 procent een jaar eerder. De betalingsbalans van veel Afrikaanse landen verbeterde, onder meer door het gestegen toeristenbezoek. Dat nam met 5,2 procent toe in 2013 tot een recordaantal van 36 miljoen bezoekers.

Volgens Diop wordt het Afrikaanse groeipotentieel beperkt door de zwakke infrastructuur. ‘Daar moet significant meer geld in worden gestoken als landen hun economieën duurzaam willen transformeren.’ In energie- en elektriciteitsnetwerken moet stevig geïnvesteerd worden, maar ook in wegen om de intraregionale handelskosten te drukken. Diop is daarnaast niet blind voor andere risico’s voor de ontwikkeling van het continent. Een plotseling ineenzakkende grondstoffenmarkt, lokale voedselprijsvolatiliteit en vooral politieke onzekerheid bedreigen de groei.

Link naar de website: http://www.emergingafrica.nl/sector-nieuws/economie/181-groei-afrika-neemt-weer-toe


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page