top of page

Meet the pitchers! Deel 1- Plastic Impact in Kameroen


Amsterdam

In aanloop naar het Connected Development Festival op 13 november 2015 zal er op Platform OiO elke week een interview verschijnen met een kandidaat van de Dragon’s Den die op het festival gehouden zal worden. Tijdens deze Dragon’s Den krijgen zowel sociaal ondernemers als NGO’s de mogelijkheid hun innovatieve ideeën te pitchen voor een jury. De deelnemende sociaal ondernemers zijn de finalisten van de businessplan competitie van Ondernemen Zonder Grenzen. Zij hebben hun plannen voor hun onderneming in Afrika, Azië of Latijns-Amerika ingediend en zijn als beste uit de bus gekomen. Wie zien we allemaal met een vlammend verhaal voorbij komen op het Connected Development Festival van Partos? Vandaag deel 1: Roblain en Thomas van NAMé Recycling

In de straten van Kameroen maken de Belgische ondernemers Roblain en Thomas zich op voor een dubbele strijd: zij pakken de milieuvervuiling aan en creëren werkgelegenheid voor de lokale bevolking. NAMé Recycling zal afvalverzamelaars gaan betalen voor het inzamelen van PET flessen en deze verwerken tot duurzame plastic korrels. Dit materiaal kan vervolgens aan fabrikanten over de hele wereld worden aangeboden.

Hoe is het idee ontstaan?

Thomas: ‘Ik leerde Roblain kennen via een wederzijdse kennis, die wel dacht dat wij het goed met elkaar zouden kunnen vinden. Ik was meteen gegrepen door het enthousiasme van Roblain en zijn passie voor West-Afrika. Als projectdirecteur van World Loop (bedrijf dat e-waste reduceert) heb ik vooral veel projecten gedaan in Oost-Afrika en het leek me heel interessant om mijn expertise in te zetten in een ander deel van Afrika. Samen zijn we toen gaan nadenken over mogelijkheden om milieuvervuiling tegen te gaan.’

Roblain: ‘In Kameroen is het ontzettend warm en hebben mensen altijd plastic waterflesjes bij de hand. Veel van deze flessen belanden op straat. Voor de natuur is dit ontzettend schadelijk, want het duurt gemiddeld duizend jaar voordat een stuk plastic is afgebroken. Met het begrip recycling zijn ze in Kameroen nog relatief onbekend. Het is belangrijk om de bevolking het belang van recyclen in te laten zien. Door een model op te zetten waarbij de mensen geld kunnen verdienen met het schoonhouden van het milieu, kunnen we twee slagen tegelijk slaan.’

Wanneer hebben jullie bedacht om mee te gaan doen aan de OZG competitie?

Thomas: ‘Enkele maanden geleden ontvingen wij een mailtje waarin de Ondernemen Zonder Grenzen competitie werd aangekondigd. Dit leek ons een mooie manier om meer ruchtbaarheid te genereren voor ons businessplan. Want uiteindelijk hopen wij natuurlijk om meer investeerders aan te trekken die net als wij geloven in dit project. Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking loopt Nederland een beetje voor op België. Daar ligt de nadruk nog te veel op het bieden van hulp.’

Roblain: ‘Landen als Kameroen zijn vooral op zoek naar meer gelijkwaardigheid. Dat is ook het streven van de regering: een gelijkwaardige handelspartner te zijn in 2030. Voor potentiële ondernemers liggen er goede kans. Ga maar na, Kameroen heeft meer dan drieentwintig miljoen inwoners. Dat is een grote markt.’

Hoe bereiden jullie je voor op de pitch?

Roblain: ‘Met onze pitch hopen we vooral mensen te inspireren. Daarbij vinden we het belangrijk om onze passie over te dragen. Wij geloven echt in ons product en gaan proberen dit op zo’n natuurlijk mogelijke wijze te presenteren.’

Thomas: ‘Wij willen een fundamentele verandering in de Afrikaanse mindset tot stand brengen en zetten ons in voor een win-win situatie: dubbele impact voor mens èn het milieu. Milieubehoud heeft veelal een geitenwollensokkenimago, maar wij willen laten zien dat dit beeld niet klopt. Het is heel goed mogelijk om duurzaamheid te implementeren in je corporate social responsibility. Bovendien is het niet per se nodig om iets geheel nieuws te bedenken. Wij gaan gebruik maken van reeds bestaande netwerken. In Kameroen zijn er al een heleboel mensen die hun brood verdienen met de doorverkoop van afval. In de pilotfase gaan we uit van een groep van veertig verzamelaars en na verloop van tijd willen we dit uitbreiden naar een netwerk van vierhonderd verzamelaars.'

Roblain: 'De kracht van ons project zit in de passie die wij als ondernemers hebben voor het werk dat wij gaan doen en de uitwerking van het businessplan. Omdat wij alle schakels van het productieproces binnenshuis houden, kunnen wij er op toezien dat alles goed verloopt. NAMé Recycling is betrokken bij het proces van plastic inzamelen tot aan de verkoop van de duurzame korrels. Zo kunnen wij goede impact creëren.’

Roblain is momenteel bezig met het afbouwen van zijn werkzaamheden in België en zal binnenkort naar Kameroen vertrekken om daar het bedrijf te leiden. Thomas zal vanuit België de onderneming besturen en zich bezig houden met de lopende zaken in Europa.

Het Connected Development Festival vindt plaats op vrijdag 13 november in Theater aan het Spui in Den Haag. Meer informatie over het programma vind je op www.partos.nl/innovatie. Kaarten koop je daar ook of direct hier (externe link). Voor meer informatie over de businessplan competitie en andere activiteiten van Ondernemen Zonder Grenzen, kijk op: www.ondernemenzondergrenzen.nl

Volgende week, maandag 12 oktober: Meet the pitchers! Deel 2 - Gerard van Zomeren (Flex Base)

Meet the Pitchers Deel 3: Duurzaam en Betaalbaar Bouwen in Dynamisch Nigeria & Zuid-Afrika vind je hier

Meet the Pitchers Deel 4: Verlichting uit Duisternis & Armoede vind je hier


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page