top of page

Nederlandse bedrijven in Afrika

Nederlandse bedrijven investeren en ondernemen steeds meer in Afrika. Vooral grote multinationals als Shell, Unilever en Heineken zijn al in veel landen actief en tonen zich zeer optimistisch over de groeipotentie op het continent. Intussen spelen Nederlandse ingenieurs, bouwers en baggeraars in op de grote vraag naar infrastructuur. Ook de agrarische sector in Afrika is steeds meer in beeld. Een overzicht.

Shell in Afrika


Koninklijke Shell opereert al meer dan een eeuw in Afrika. Bekend zijn de activiteiten in Nigeria waar Shell in een joint venture met de overheid in de Niger Delta olie en gas wint. De SPDC of Nigeria, waarin Shell een belang van dertig procent heeft, is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de olieproductie in Nigeria. Daarnaast heeft Shell belangen in een aantal kleinere maatschappijen en joint-ventures. De olieproductie in Nigeria verloopt niet zonder problemen. Lokale rebellen verhinderen soms de productie.


Oliemaatschappijen kregen ook kritiek voor de milieuschade. Daar staat tegenover dat Shell een kleine 5000 Nigerianen werk biedt en 20.000 mensen door Shell bij contractors emplooi vinden. Bovendien heeft Shell een uitgebreid CSR-programma om de lokale bevolking tegemoet te komen.


Ook Zuid-Afrika is een belangrijk Afrikaans land voor de oliemaatschappij. Shell verkoopt er al sinds 1902 allerlei producten. Samen met BP bezit Shell de Sapref raffinaderij, een van de grootste raffinaderijen in Afrika. Momenteel is Shell in de race voor een contract om op grote schaal shale gas in de Karoo te winnen. Andere landen waar Shell naar olie of gas boort zijn Gabon, Tanzania en Algerije. Ook in Egypte en Kenia investeerde de Brits-Nederlandse onderneming volop. Volgens de eigen site is de afgelopen jaren alleen al in Egypte drie miljard dollar geïnvesteerd. In Kenia beschikt Shell over twee grote terminals en een blend plant. Verder meldt Shell 355 benzinestations en 5000 werknemers in Marokko. Ook in Nambibië, Mauritius, Botswana, Ghana en nog zeker tien andere Afrikaanse landen is Shell vooral downstream actief.


Heineken in Afrika


Heineken onderneemt al sinds 1923 in Afrika. De Nederlandse bierbrouwer is met 36 brouwerijen actief in 14 landen. Naar vrijwel alle Afrikaanse landen wordt bier geëxporteerd. Via overnames en joint-ventures behoren een aantal prominente Afrikaanse biermerken zoals Primus, Star, Windhoek en Tafel tot de stal van Heineken. In de regio Afrika en Midden Oosten is Heineken de op een na grootste brouwer.

Onlangs nam de bierbrouwer een aantal brouwerijen in Nigeria en Ethiopië over. Over 2010 meldde Heineken uitstekende resultaten in Afrika. ‘De verbeterde politieke stabiliteit zorgt voor economische ontwikkeling en verbeterde koopkracht en maakt bier beter betaalbaar. In veel Afrikaanse landen neemt de middenklasse toe en stijgt daardoor ook de vraag naar ons internationale premium bier.’

Uit de cijfers van 2010 blijkt vooral toenemende vraag naar bier en frisdranken in Nigeria en Zuid-Afrika. Het beleid van Heineken is er op gericht zoveel mogelijk lokaal te brouwen. Heineken streeft daarbij zoveel mogelijk grondstoffen voor het bier uit het land zelf te gebruiken. Het concern richtte onlangs ook de Heineken Africa Foundation op. Deze stichting ondersteunt gezondheidszorgprojecten in de Afrikaanse landen waar de bierbrouwer actief is.


Unilever in Afrika


Ook Unilever is al meer dan een eeuw actief in Afrika en verkoopt haar producten in vrijwel alle Afrikaanse landen. Kantoren staan er in Algerije, Angola, Burundi, Egypte, Ghana, Ivoorkust, Kenia, Libië, Malawi, Marokko,Mozambique, Nigeria, Rwanda, Zuid-Afrika, Soedan en Tanzania.

Zuid-Afrika is verreweg de belangrijkste markt voor Unilever. Het bedrijf heeft ook hoge verwachtingen van Nigeria waar het komende jaren 100 miljoen investeert. In een interview met het Zuid-Afrikaanse Business Day gaf bestuursvoorziiter Paul Polman aan dat Unilever de Afrikaanse activiteiten sterk gaat uitbreiden en tweecijferige groei verwacht de komende jaren. Niet zozeer door overnames maar door organische groei. Unilever rekent niet alleen op meer welvaart, beter bestuur en beter onderwijs in Afrika maar ook op een sterke bevolkingsgroei. Het aantal inwoners zal zich volgens Unilever verdubbelen van 1 miljard nu naar 2 miljard in 2050. Volgens Unilever zal persoonlijke hygiëne steeds belangrijker worden waardoor de vraag naar zeep en tandpasta explosief zal stijgen.


Philips in Afrika


Ook Philips timmert in Afrika aan de weg. Voorafgaand aan het WK voetbal in Zuid-Afrika organiseerde het concern een roadshow dwars door het continent om medische systemen en led-verlichting gevoed door zonne-energie aan te prijzen. In 2011 zal een nieuwe tocht volgen. Philips hecht groot belang aan de Afrikaanse markt die nu nog klein is maar door de kwaliteitstoename van ziekenhuizen zal groeien. Het Eindhovense bedrijf hoopt via samenwerkingsverbanden met lokale organisaties ook een groot deel van de bevolking van solar-verlichting te kunnen voorzien. Iets meer dan de helft van de een miljard Afrikanen is nu nog verstoken van licht.


FrieslandCampina in Afrika


FrieslandCampina exporteert op grote schaal melkproducten naar Afrika, onder meer naar Ghana en Nigeria waar het bedrijf ook kantoor houdt. Het gaat onder meer om melkpoeder, gecondenseerde melk, kaas en boter. FrieslandCampina zag over 2010 de volumes in Afrika fors toenemen.


Akzo Nobel in Afrika


Akzo Nobel moet het de laatste tijd vooral hebben van de groei in emerging markets, zoals China en India. Bij de presentatie van de jaarcijfers van 2010 gaf bestuursvoorzitter Hans Wijers aan dat het bedrijf vooral ook naar Afrika kijkt. ‘In Afrika hebben een aantal regio’s veel groeipotentie. We zien de export van zowel verf als speciale coatings toenemen, dus we willen daar onze activiteiten uitbreiden.’ Akzo is met name in Zuid-Afrika en in Noord-Afrika al actief.


Fugro in Afrika


Fugro heeft het tij mee in Afrika waar vanuit de olie en gasindustrie steeds meer vraag is naar de geologische en technische expertise van het Nederandse bedrijf. Vooral in de offshore in de West-Afrikaanse wateren vindt Fugro werk. Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen in Mauritius, Nigeria, Gabon, Equtoriaal Guinea, Kongo en Zuid-Afrika. Als een van de weinige Nederlandse bedrijven heeft Fugro ook een voet aan de grond in het veelbelovende maar uitdagende Angola.


SBM Offshore in Afrika


SBM Offshore is goed vertegenwoordigd in West-Afrika en beleggingsanalisten denken dat het bedrijf daar nog flink gaat profiteren van de groeimarkt. Het maritieme ingenieursbedrijf krijgt grote klussen van oliebedrijven als ExxonMobil en Chevron in landen als Angola, Congo en Nigeria. Ook in Equatoriaal Guinea is het bedrijf recentelijk actief.


Boskalis in Afrika


Boskalis profiteert van de vraag naar nieuwe en diepere havens die Afrika vooral nodig heeft om olie, gas en mineralen te exporteren. Afgelopen jaren verrichtte het baggerbedrijf onder meer in Zuid-Afrika, Nigeria en Angola werkzaamheden voor nieuwe havens en terminals. Onlangs kreeg het concern uit Sliedrecht in die twee laatste landen nieuwe opdrachten toegekend. Ook in Marokko en Kongo gaat Boskalis aan de slag voor respectievelijk de havens van Tanger en Pointe Noire. Het baggerbedrijf heeft kantoren in Nigeria, Gabon en Egypte.


Van Oord in Afrika


Ook concurrent Van Oord is actief in Afrika, vooral in Nigeria en Zuid-Afrika. In Nigeria maakt het baggerbedrijf onder meer de Niger rivier bevaarbaar. In Mozambique voert Van Oord onderhoudsbaggerwerk in de haven van Beira uit. Het project wordt deels gefinancierd door de Nederlandse overheid omdat de haven van Beira een sleutelfunctie heeft voor de ex- en import in de regio. Een verbetering van de haven kan een belangrijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van een aantal landen in Zuidelijk Afrika.


BAM in Afrika


BAM kreeg onlangs een grote opdracht in Sierra Leone. Zie artikel: Nieuwe opdracht BAM Afrika. Vanuit kantoren in Libië, Ghana en Tanzania helpt BAM het continent vooral aan nieuwe infrastructuur. Ook bij de bouw van WK-stadions in Zuid-Afrika was het concern betrokken.


SNS in Afrika


De SNS bank is van plan om op korte termijn een aantal op Afrika gerichte beleggingsfondsen te starten. Daaronder in ieder geval een agrarisch fonds.


KLM in Afrika


De luchtvaartmaatschappij vliegt samen met Air France op divere bestemmingen in Afrika. Recentelijk zette KLM een Afrika businessclub op.


DHV in Afrika


Het advies en ingenieursbureau DHV nam afgelopen jaren twee bedrijven in Zuid-Afrika over. DHV profiteerde enorm van de grote infrastructurele werken die in het kader van het WK voetbal 2010 werden uitgevoerd in het land. Nu richt het zich meer op scholen, huisvesting en riolering. DHV is ook betrokken bij een groot waterproject in Mozambique.


Human Resource Boosters in Afrika


Human Resource Boosters richt zich op training en ontwikkeling van Afrikaanse managers op locatie in Afrika. Het Nederlandse bedrijf opereert inmiddels in 17 Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, Kenia, Kameroen, Rwanda en de Kongo's. Onder de klanten bevinden zich vooral grotere bedrijven en multinationals. HRBoosters richt zich niet zozeer op management kennis als wel op management competenties. Het bedrijf traint in het Engels en Frans en past interventies aan op de Afrikaanse realiteit, waarmee het al ruim 20 jaar ervaring heeft. De workshops zijn kort van duur (2 tot 4 dagen) om het bedrijfsproces niet te veel te hinderen en zijn zeer praktisch van aard en interactief. Het gaat vooral om workshops op het gebied van leadership, sales and change management. Website.


Haskoning in Afrika


Begin 2011 opende Haskoning een nieuw kantoor in Zuid-Afrika waar het ingenieusbureau steeds meer opdrachten kreeg op het gebied van energie, water en bodemschatten en twee bedrijven overnam. Royal Haskoning werkt onder meer aan een nieuwe chemische fabriek voor SASOL en een brouwerij voor Heineken. Erik Oostwegel, voorzitter van de Raad van Bestuur van Royal Haskoning noemde Zuid-Afrika een land met bijzonder veel potentie. Koninklijke Haskoning had eerder al vestigingen in Nigeria en Libië.


All Round Shipping


All Round Shipping uit Diemen doet al bijna 20 jaar zaken met Afrika. Het bedrijf heeft eigen agentschappen en kantoren in onder andere Douala Kameroen, Lagos Nigeria, Accra Ghana en Cotonou Benin.


Link naar de website: http://www.emergingafrica.nl/ondernemen-in-afrika/nederlandse-ondernemers-/97-nederlandse-bedrijven-in-afrika


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page