top of page

Afrika nieuwe groeimotor binnen 10 jaar? African Development Bank denkt van wel dankzij ambitieus pl


Het nieuwste plan van de African Development Bank of kortweg AfDB is bijzonder ambitieus en zou voor een ware groeispurt kunnen zorgen voor het Afrikaanse continent. De net verkozen president van de AfDB, Akinwumi Adesina, wil namelijk elektriciteit voorzien voor het gehele continent binnen de 10 jaar. Behoorlijk ambitieus voor een continent waar bijna 620 miljoen inwoners amper tot geen toegang hebben tot het elektriciteitsnet.

Akinwumi Adesina is pas sinds september verkozen tot president van de African Development Bank, maar gaat onverschrokken door met zijn voorstel om het gehele continent van elektriciteit te voorzien. Hierbij de regio’s bij gerekend welke momenteel in staat van oorlog verkeren zoals Zuid-Soedan, Somalië en delen van de Democratische Republiek Congo. Met niet minder dan 620 miljoen inwoners zonder degelijke toegang tot het elektriciteitsnet lijkt dit een onbegonnen opdracht.

De plannen lijken echter wel degelijk betaalbaar te zijn aldus Adesina. Momenteel genereert het Afrikaanse continent jaarlijks circa 540 miljard USD aan inkomsten via allerlei taksen. Indien slechts 10% hiervan gebruikt zou worden om te investeren in de energiesector zou dit project reeds voltooid kunnen worden. De return-on-investment is daarbovenop enorm. De groeiverwachtingen zouden voor het gehele continent dubbele cijfers vertonen indien er overal toegang is tot het elektriciteitsnet. Net deze structurele groei zou er kunnen voor zorgen dat het continent uit de vicieuze cirkel van armoede kan geraken.

New Energy Deal

Het project van Adesina is “The New Energy Deal for Africa” genaamd en heeft als doel het Afrikaanse continent tegen 2025 volledig te voorzien van elektriciteit met als uitdrukkelijke focus op het uitbouwen van de hernieuwbare energie. Met behulp van het gebruik van hefbomen vanuit de centrale bank wil Adesina privé-ondernemingen overtuigen om mee in het project te stappen. De AfDB zou de eigen investeringen hierin eveneens verdriedubbelen tot 5 miljard USD per jaar. Hiernaast zou de gehele sector herbekeken worden, waaronder de prijszetting, voorzieningen en subsidieregelingen in de Afrikaanse energiesector.

Om de sector uit te bouwen zou de nadruk duidelijk liggen op hernieuwbare energie wat met de geografische ligging van Afrika economische tevens de beste keuze is. Kolen worden niet nadrukkelijk van de hand gewezen maar zouden enkel ingezet worden onder specifieke omstandigheden. Het continent heeft een zeer groot groeipotentieel op het gebied van hernieuwbare energie en zou op deze manier een grote stap in de toekomst kunnen zetten.

Van de 527 miljard USD welke de komende 10 jaar zou geïnvesteerd worden zou bijna 30% naar hernieuwbare energie gaan en slechts 93 miljard USD naar fossiele brandstoffen. Meer dan de helft van het te investeren bedrag gaat naar verwerking en transport van de energie.

De focus van de African Development Bank zou voornamelijk liggen op grote regionale projecten zoals bijvoorbeeld de Inga Dam in Congo, zonne-centrales in Marokko en Zuid-Afrika of windenergie in Kenya. De grootteorde van het Inga Dam zou bijna 44 gigawatt zijn wat de Drie Kloven Dam in China zou doen verbleken welke “slechts” een potentieel heeft van 22,5 Gigawatt. Met een totale Afrikaanse energieproductie van ongeveer 550 Twh in 2015 zou de Grand Inga Dam een enorme uitbreiding vormen. Als de dam klaar is tegen 2020 zou deze ongeveer 250 Twh op jaarbasis produceren op een geschat totaal van 1000 Twh tegen 2020.

De African Development Bank werkt nauw samen met onder de Wereldbank en overheden in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan, China en Duitsland. Daarnaast probeert het privé-investeerders te overtuigen door het risico te verminderen met behulp van garanties en kredietinstrumenten.

“Africa has a lot of sovereign wealth funds and pension funds and we want to leverage them into energy asset classes” aldus Adesina. “There are also private equity funds investing in independent power projects”.

Indien Adesina daadwerkelijk slaagt in dit project zou Afrika voor het eerst een echte groeimotor kunnen vormen. Degene die hier waarschijnlijk op termijn het meest zal van profiteren is vermoedelijk echter wel China in plaats van het Westen. China investeert reeds jaren miljarden dollars in onder andere infrastructuur in Afrika waardoor het graag gezien is bij de lokale (corrupte) overheden. Ondanks de uitbuiting om zoveel mogelijk grondstoffen goedkoop naar China te transporteren is dit nog steeds een hele stap meer dan het Westen welke zich nog amper laat zien op het gebied van investeringen in het Afrikaanse continent.

Het lijkt er alvast wel op dat er voor het eerst echte structurele hervormingen beginnen plaats te vinden in Afrika. De toekomst ziet er alvast een stuk(je) rooskleuriger uit voor vele inwoners….


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page